Saturday 15 December 2012

Kek Gula hangus cara paling mudah

Apa kata hari cuti2 ni kita kongsi resepi pulok... minggu lepas su baru dok belajar wat kek dengan menggunakan periuk ajaib ni, cookline.. senang, mudah dan cepat.. siap beli lagi 1 set.. senang..





                               set periuk cookline berminat PM su k. /fb Suhana Izawati


BAHAN A:

2 cawan gula
2 cawan air suam,
hanguskan gula sehingga merah berbuih dan masukkan air
Gunakan periuk Cooklinen set C,

BAHAN B

1 cawan susu lemak manis
125 gm marjerin
Masukkan keduanya ke dalam air gula yang manis panas dan kacau

BAHAN C

2 cawan tepung gandum,
1 sudu makan soda bikarbonat
Diayak bersama sehingga 3x

BAHAN D

8 biji telur
Di pukul seperti telur dadar

CARA MEMBUAT

- Masukkan bahan D ke dalam Bahan A yang telah sejuk

- Masukkan tepung dan air gula sesenduk dan kacau supaya bancuhan tidak bergetel di dalam periuk set B.

- Tutupkan Periuk dan letakkan di atas dapur gas dengan menggunakan api yang paling perlahan.

- Selepas 30 minit, padamkan api dan biarkan selama 10 minit. Siap untuk dihidangkan, bole tambah topping    
   ikut kesukaan masing2..

tak tau mana nak cari periuk ni klik cookline.. kenapa harus pilih periuk cookline. lihat dibawah..

Berminat sila like fanpage su ye.. tq





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...